eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Nem az adóemelés a megoldás?

Az egyik vezető londoni befektetési ház nem tartja megfelelő megoldásnak az adókulcsok emelését a magyarországi államháztartási hiány hosszú távú csökkentésére.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató helyzetértékelésében úgy fogalmaz: a kiadási oldalon nincs hatékony ellenőrzés, ezért az adóemelés azzal a kockázattal jár, hogy az állam ezt a bevételi többletet is elkölti a költségvetési hiány csökkentése helyett.

Az elemzésben a Goldman Sachs szakértői emlékeztetnek arra, hogy a GDP-arányos magyar kormányzati bevételek már most is a legmagasabbak a térségben, és álláspontjuk szerint az adóemelés csak rövid távon jelentene megoldást.

Lesz megszorítás

Az elemzés szerint várhatóan lesz valamilyen megszorítás Magyarországon, a valós kérdés az, hogy milyen hatékonyan tudja ezt a kormány végrehajtani, és hogy lesz-e hosszú távú deficitcsökkentés.

A dokumentumban azt is hozzáteszik: a minisztériumi kiadások visszafogása a gyakorlatban gyakran csak a kiadások késleltetését jelentette.

A cég korábbi elemzéseiben azt jósolta, hogy az idei magyar államháztartási deficit meghaladja a 9 százalékot, ha az autópálya-építéseket az unió ismét nem engedi költségvetésen kívül elszámolni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×