Mi lesz az evával?

Infostart
2006. május 3. 12:42
Lapinformációk szerint elképzelhető, hogy a megalakuló új kormány vagy megszüntetné az egyszerűsített vállalkozói adót, vagy a mostani 15 százalékról 20 százalékra növelné annak mértékét. Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke ugyanakkor úgy véli: nem ennek az adófajtának a megszüntetésével kellene kezdeni az államháztartás rendbetételét, hanem például az adókedvezmények megszüntetésével.

Találgatás szintjén minden elképzelhető, ha például az a cél, hogy egységes adókulcsok legyenek, és ebbe az eva is belekerül, akkor elképzelhető, hogy itt is a korábban már többször emlegetett 20 százalék felé menjenek el - jegyezte meg az InfoRádiónak nyilatkozva Zara László.

Kérdés persze, hogy ha esetleg 20 százalékra emelik az evát, megéri-e majd egyáltalán ezt az adózási módot választani. Ez a szakértő szerint nagyban függ attól, hogy hogyan alakul a többi adófajta.

Nem lesz versenyképes?

Ha egységesítésre kerül a sor, és a társasági adót is 20 százalékra emelik, illetve a személyi jövedelemadót egykulcsossá teszik, szintén 20 százalékon, akkor már valóban nem biztos, hogy versenyképes lesz az eva - mutatott rá Zara László, hozzátéve: döntő lehet a tb-járulékok mértékének esetleges változása is.

A Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke szerint az optimista kormányzati nyilatkozatok ellenére, jelentős bevételkiesést jelent az államnak az eva. Saját számításai szerint például tavaly minimum annyi kiesést jelentett, mint amennyi a teljes eva-bevétel volt.

Zara László szerint minden további nélkül akár év közben is megszüntethetik, vagy megemelhetik az evát. A szakember szerint mindenképpen az adórendszer átfogó módosítására lenne szükség, de azt "nem biztos, hogy az evával kellene kezdeni, hanem például az adókedvezmények megszüntetésével".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást