Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az amerikai nagykövet szerint le kell faragni a hiányt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hiány lefaragását tartja az új kormány legfontosabb feladatának az Egyesült Államok budapesti nagykövete. A diplomata az InfoRádió kérdésére azt mondta: a kisebb állam létrehozása lehet az első költségcsökkentő lépés. George Walker a vízum-kérdésről szólva elmondta: a beadott kérelmek már több mint 80%-át pozitívan bírálják el. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország is azon országok közé kerülhet majd, amelynek állampolgárai beutazási engedély nélkül mehetnek majd Amerikába.

A reformok szükségességét hangsúlyozta az Egyesült Államok budapesti nagykövete egy sajtóreggelin. George Walker arra kérte a parlamenti pártokat, hogy tegyék félre személyes ambícióikat, és közösen dolgozzanak a szükséges változtatásokon.

A diplomata szerint együtt kell munkálkodniuk a politikai erőknek azon, hogy az országban a megosztottság csökkenjen. Az új kormány legfontosabb feladatának a hiány csökkentését nevezte a nagykövet. Az Inforádió kérdésére, hogy ezt szerinte hogy lehet elérni, George Walker azt mondta: karcsúsítással.

"Az első és legfontosabb lépés szerintem az államapparátus csökkentése. Ahogy hallottam, több mint egymillióan dolgoznak a kormányzatnak. Ez pedig túl nagy szám, egy 10 milliós országban. Másik fontos kérdés az önkormányzatok túl magas száma. Célszerű lenne összevonni őket. Szerencsésnek tartom azt a javaslatot, hogy a kabinet csökkenteni akarja a minisztériumok számát" - fogalmazott az amerikai nagykövet.

Nehezen átlátható a rendszer


A diplomata a két ország kapcsolatát rendkívül jónak nevezte. Elmondta, hogy a jövőben is arra törekszik, hogy minél több amerikai cég jöjjön Magyarországra, illetve, hogy a jelenlévő vállalkozások fejlesszenek, bővítsenek. George Walker ugyanakkor az átláthatóság hiányára panaszkodott.

"Az amerikai cégek képviselői leginkább arra panaszkodnak Magyarországon, hogy nem elég áttekinthetőek a dolgok. De más államok diplomatái is első helyen említik a problémák között" - mondta George Walker.

A vízumkérdésről szólva a nagykövet közölte: immár a kérelmek több mint 80%-át pozitívan bírálják el. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország is majd azon államok közé tartozhat, amelynek polgárai vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.