A jegybankelnök a magyar politikusok ellen

InfoRádió / MTI
2006. május 3. 11:10
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint reformok nélkül válság alakulhat ki Magyarországon. Járai Zsigmond egy gazdasági konferencián a gazdasági mellett társadalmi reformokat is sürgetett, mert szerinte egyes folyamatok a demokráciát veszélyeztetik.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint Magyarország felélte a jövőjét, mert adósságból osztogatás folyt, aminek következtében az elmúlt négy évben az ország hat évet távolodott az euró bevezetésétől.

Járai Zsigmond szerdán a Central European Management Intelligence (CEMI) és a Portfolio.hu által rendezett konferencián reformokat sürgetett, amelyet szerinte nem érdemes magyar politikusokra bízni, ezért kellene igénybe venni a befolyásos Nemzetközi Valutalap közreműködését.

A jegybankelnök a gazdasági reformok mellett társadalmi változásokat is sürgetett, mivel szerinte átláthatatlan folyamatok bontakoztak ki az elmúlt időszakban Magyarországon.

"A parlament szerepének visszaszorulása a költségvetés elfogadásakor, vagy az Állami Számvevőszék véleményének figyelmen kívül hagyása, az államapparátus elpártosítása és a független intézmények elleni támadások a demokráciát veszélyeztetik" - mondta az MNB elnöke, aki szerint morális válságban van az ország, amely nehezíti a gazdasági reformok megvalósítását.