eur:
394.62
usd:
365.22
bux:
65482.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hét régi uniós országban vállalhatunk munkát

Mostantól hét régi Európai Uniós tagországban szabadon vállalhatunk munkát, három másik ország pedig bizonyos ágazatokban enyhít az engedélyezési rendszeren, vagy megnyitja az utat bizonyos szakmák számára.

Uniós csatlakozásunk idején három ország, Nagy-Britannia, Írország és Svédország engedélyezte korlátozás nélkül a szabad munkavállalást, hozzájuk a múlt héten csatlakozott Spanyolország, Portugália, Finnország - és hosszas huzavona után - Görögország is.

A magyar munkavállalók számára legérdekesebb két piac - Ausztria és Németország - azonban továbbra is jórészt zárva marad.

Ausztria még legalább három évig fenntartja a korlátozásokat, ami a magyarok számára gyakorlatilag azt jelenti, hogy a két ország egyezményben határozza meg, hányan dolgozhatnak a másik országban.

Az egyezmény idén 2.200 ingázót és 1.800 gyakornokot engedélyez. Hasonló a helyzet Németországban is, ahol 3.801 fő és további 2.000 gyakornok dolgozhat idén.

Olaszország - ahol szintén kvótát állapítottak meg az új tagállamokból érkező munkavállalók számára - május 1-jétől több mint duplájára emeli a kiadható engedélyek számát, bár ennek úgy tűnik, egyelőre nincs különösebb jelentősége.

Az új kvóta 175.000, de a tavalyi 75 ezres kvótát sem töltötték ki az új tagországokból érkező munkavállalók.

Néhány további uniós ország - így a Benelux országok és Franciaország - elvileg fenntartja a tilalmat, de bizonyos szakmák számára könnyíti a munkavállalási feltételeket vagy teljesen meg is nyitja az utat bizonyos szakmák számára.

Ez két szempontból is jó az illető országoknak: egyrészt be tudják tölteni az állásokat olyan hiányterületeken, mint az építőipar, vendéglátás vagy egészségügy, másrészt az immár hivatalosan dolgozó kelet-európaiak adóznak is, amit eddig feketén dolgozva természetesen nem tettek, nem is tehettek meg.

Elemzők szerint egyébként a tilalmat vagy korlátozásokat fenntartó országokban a munkaadók szinte egységesen követelik a szabad munkaerő-áramlás engedélyezését, és csak idő kérdése, hogy az egyéb politikai szempontokhoz képest mikorra kerül túlsúlyba ez az igény.

 

A bővítési szerződés szerint a régi tagországok legkésőbb 2011-re teljesen meg kell, hogy nyissák munkaerőpiacukat a 2004-ben csatlakozott országok előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×