Magyarországon túl olcsó a gáz?

Infostart
2006. április 27. 17:30
A kormány 130 milliárd forintot fizetett ki gázártámogatásra az idei fűtési szezonban, ami tarthatatlan - mondta el az InfoRádiónak a MOL elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt épp ezért egyetért azzal az elképzeléssel, hogy csak a szociálisan rászorultak kapjanak támogatást.

A Mol elnök-vezérigazgatója szerint a januári gázellátási krízis bebizonyította, hogy Magyarország kitettségének csökkentése érdekében támogatni kell minden olyan javaslatot, ami a gázfűtés alternatíváját jelentheti.

Hernádi Zsolt szerint a politika felelőssége, hogy hogyan juttatja el a lakosságnak a gázártámogatást. A vállalat elnök-vezérigazgatója úgy vélte: a politika azzal viszont dezorientálja az embereket, ha azt hiteti el velük, hogy a gáz egy igen olcsó fűtési mód.

Ezáltal semmilyen energiamegtakarítási program nem indult be. Az ország 90 százaléka közvetlenül vagy közvetetten gázzal fűt, a felhasználás pedig folyamatosan emelkedik.

A MOL vezetője emlékeztetett a januári gázkrízisre, amikor 40 százalékkal kevesebb gázt kapott külföldről az ország. Mint mondta, ha a krízis akár egy hónappal tovább tart, vagy nem 40, hanem 60-70 százalékkal esik vissza az export, akkor a lakosság jelentős részénél a tél közepén leállhatott volna a fűtés.

Elmondta, hogy a gázüzletág mindig olyan része volt a MOL-nak, amelyhez a vállalat vezetésének soha semmi köze nem volt, hiszen nem volt beleszólásuk a gáz árába.

Előfordult, hogy az energiaforrás köbméterét 140 dollárért vette meg a vállalat, és 90-ért kellett eladniuk. Ez mindenki pénzét elvette, aki befektetett a MOL-ba - jelentette ki Hernádi Zsolt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hernádi Zsolt a MOL terveirõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást