eur:
394.22
usd:
370.02
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Javul a német gazdaság

A hat vezető német gazdaságkutató intézet tanulmánya a korábbinál lendületesebb konjunktúrát jósol. Korábban az intézetek csak 1,2 százalékos gazdaságnövekedést tartottak megvalósíthatónak Németországban, a most ismertetett dokumentum 0,6 százalékkal már felfelé kerekíti az előrejelzést.

A javuló adatok összecsengenek a munkanélküliségre vonatkozó legújabb adatokkal - jelenti az InfoRádió németországi tudósítója.

A gazdaságkutató intézetek tanulmánya a konjunktúra érezhető fellendüléséről tanúskodik és az év hátralévő felére 1,8 százalékos gazdaság-növekedéssel számol.

A dokumentum egy nappal követi a fogyasztói szokásokat kutató intézet jelentését, amely szerint január óta érezhetően pezsgésbe jött a vásárlói kedv, ami kiváló alapul szolgálhat a konjunktúra további élénküléséhez.

A most közétett előrejelzés utal arra is, hogy Steinbrück pénzügyminiszter már idén teljesítheti ígéretét, amelynek értelmében Németország eleget tesz a valutaövezet tagállamaira érvényes maastrichti követelménynek és költségvetési hiányát 3 százalék alá szorítja, és ezzel elkerülheti az Európai Unió központja részéről kilátásba helyezett büntetést.

A gazdaságkutatók számításai alapján idén 2,9 százalék lesz a deficit, azonban jövőre már alig fogja elérni a kettő százalékot - feltéve, ha nem mutatkozik váratlan zavar a nemzetközi kereskedelemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×