Magyarország csúszik a digitális szakadék felé

Infostart
2006. április 26. 10:29
A világon továbbra is Dániában és az Egyesült Államokban a legjobbak az elektronikus gazdaság körülményei, állapította meg az Economist Intelligence Unit idei felmérése.

A 68 országra kiterjedő, hetedik éve készülő felmérés szerint a folyamatos technológiai fejlődés a sereghajtók körében gyorsul, ennek köszönhetően pedig egyre szűkül az az úgynevezett "digitális szakadék", amely néhány évvel ezelőtt még nagyon komoly különbségeket mutatott Internet- és mobilellátottságban.

A felmérés közel száz, mennyiségi és minőségi szempontot vett figyelembe, közöttük a mobiltelefon és Internet-hozzáférések lakosságra vetített számát, az ehhez kapcsolódó gazdasági és szabályozási környezetet, az informatika lakossági és üzleti használatát, az informatikához kapcsolódó kulturális szokásokat, illetve a szabályozási környezetet.

Az elkötelezettség számít

Az egyik legfontosabb változás tavalyhoz képest az, hogy Észak-Európa lassan felzárkózik Délkelet-Ázsiához a szélessávú internet-kapcsolatok terén, tehát a vezető országok között a szélessáv már nem annyira megkülönböztető tényező, egyre inkább azzá válik viszont a kormányok elkötelezettsége a digitális világ fejlesztésében.

A lista első öt helyezettje Dánia, az Egyesült Államok, Svájc, Svédország és Nagy-Britannia, a három sereghajtó pedig Vietnám, Pakisztán és Azerbajdzsán.

Magyarország rontott

Magyarország két helyet csúszott hátrébb, és holtversenyben harminckettedik Csehországgal. Megelőz minket Észtország és Szlovénia, mögöttünk van viszont Lengyelország, Szlovákia és Lettország.

A lista első tíz helyezettje közül hét európai ország. Meglepően rossz helyezést ért el Románia, amely csak negyvenkilencedik, Peru és Kolumbia között.

A felmérés kiemeli, hogy Európa egyre több országában hódít teret az elektronikus ügyintézés, a kormányzatok és magánszféra összefogásának köszönhetően.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást