Rekorder a magyar deficit

InfoRádió / MTI
2006. április 24. 14:15
Az Európai Bizottság arra emlékeztette a következő magyar kormányt, hogy Brüsszel várja az államháztartási hiány csökkentéséről szóló programot. A testület pénzügyi biztosának szóvivője utalt arra is, hogy tagállamok között Magyarországon a legnagyobb arányú a deficit.

A közösség pénzügyminiszteri tanácsa korábban szeptemberi határidőt adott az úgynevezett konvergencia-program felülvizsgálatára, ezt nem módosította a testület.

Most, hogy a választások véget értek, várjuk a konvergencia-programot. Magyarországé a legnagyobb arányú államháztartási hiány az EU-ban - mondta az unió pénzügyi biztosának szóvivője, Amelia Torres.

A magyar kormány korábban 2008-ra ígérte a hiány leszállítását a GDP 3 százaléka alá, az EU általános szabálynak megfelelően.

Magyarország nem tagja az euróövezetnek, ezért - eltérően az euróövezeti országoktól - pénzügyi szankciók nem fenyegetik a deficit-túllépés miatt, de egyes tagországok esetleg fölvethetik az EU-támogatások csökkentését, ha nem sikerül mérsékelni a hiányt.

Az Európai Bizottság fő szóvivője, Johannes Laitenberger azt mondta, hogy a bizottság örömmel várja az együttműködés folytatását az új magyar kormánnyal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást