Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jön a 300 forintos benzin?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kőolaj jelenlegi 70 dollár feletti világpiaci ára 300 forint feletti benzinárat indokolna a magyar benzinkutaknál - mondta el az InfoRádiónak a Raiffeisen Bank elemzője. Sarkadi-Szabó Kornél szerint ennél az árszintnél azonban olyan jelentős - akár 10-15 százalékos - keresletcsökkenés következne be, amit a MOL figyelembe vesz az árképzésében.

A napi kereskedésben mind New Yorkban, mind Londonban csúcsot döntött az olaj ára. Legutóbb a Katrina hurrikán okozta károk váltottak ki olajár-rekordokat, most az iráni atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi feszültség hajtotta az árakat - mondta Sarkadi-Szabó Kornél az InfoRádiónak.

A Raiffeisen Bank elemzője szerint mindenképpen szerepet játszik a mostani emelkedésben az, hogy az Egyesült Államok védelmi minisztériuma nem zárta ki egy Irán elleni taktikai atomcsapás lehetőségét, bár az esetleges gazdasági szankciók lehetősége is felfelé hajtja az árakat.

Szankciók bevezetése esetén ugyanis Irán csökkentheti a kőolaj-kitermelést, ami igen éles nyomást helyezne a piacra, hiszen Irán a világ kitermelésének 5 százalékát adja, amit nehezen lehetne rövid távon pótolni, főleg miután az olajexportáló országok közössége már jelezte is, hogy nem tudják növelni a kitermelést.

Sarkadi-Szabó Kornél úgy vélte: a jelenlegi kőolajárak már egy 300 forint körüli benzinárat indokolnának Magyarországon. Egy ilyen árszint azonban már jelentősen visszafoghatja a keresletet, így a MOL minden bizonnyal kevésbé fogja emelni az üzemanyagárakat, mint ahogy azt az olajár emelkedése esetleg indokolná - vélekedett a gazdasági elemző.

A következő hetekben a MOL várhatóan jobban érvényesíti majd a nyersolaj világpiaci rekordárát a benzinkutaknál, mint eddig - mondta az InfoRádióban a Portfolio.hu elemzője. Barát Szabolcs úgy látja: a magyar olajtársaság elsősorban politikai okokból nem követte le teljesen a világpiaci ármozgásokat az elmúlt hetekben.