Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Alacsony inflációt vár a Kopint-Datorg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A forint gyengülése ellenére a belső és külső gazdasági környezet miatt az idei infláció éves szinten megmaradhat a két százalék körüli szinten, olvasható a Kopint-Datorg havi jelentésében. Ez egybevág a Magyar Nemzeti Bank véleményével.

A Kopint-Datorg a nemzetközi gazdasági környezet tényezői közül kiemeli, hogy Japánban véget érni látszik a nagyon olcsó pénz időszaka, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a japán jegybank változtat eddigi nulla százalékos alapkamatán.

A pénz drágulása azért is reális lehetőség, mert egyre valószínűbb, hogy az Európai Központi Bank is alapkamatot emel.

Ugyanakkor a kutatóintézet szerint Nyugat-Európában felfelé ível a gazdaság, legalábbis az üzleti és fogyasztói bizalmi mutatók alapján.

A magyar gazdaság állapotát illetően a Kopint-Datorg első helyen említi, hogy a tavalyi kiváló adatok után továbbra is kedvezőek az ipari termelés, az építőipar és az export adatai.

A dinamikus növekedés mellett viszont komoly aggodalomra ad okot a munkanélküliség emelkedése, amely elérte a 7,8 százalékot. A kutatóintézet szerint a kormány hivatalos költségvetési deficit-célja tartható lesz, ám a választások után komoly megszorítások várhatók.

A Kopint-Datorg arra számít, hogy idén a tavalyinál kissé gyorsabban, 4,3 százalékkal növekszik majd a GDP, 7,6 százalékkal nő az ipari termelés és 2,1 százalékos lesz az infláció a tavalyi 3,6 százalékhoz képest.

Az államháztartás idei hiányát - a nyugdíjreform hatását nem számítva - idén a GDP 6,7 százalékára teszi az intézet, a tavalyi hivatalos 6,1 százalékhoz viszonyítva.

A bruttó államadósság az előrejelzés szerint - szintén a nyugdíjreform adataival korrigálva - az év végére eléri majd a GDP 58,8 százalékát. A Kopint-Datorg arra számít, hogy év végén 262 forint lesz az euró.