Kétéves mélyponton a forint árfolyama

InfoRádió / MTI
2006. április 6. 13:28
Csütörtök délelőttre az euró elérte a 269,25 forintos szintet, ami kétéves forint mélypont a bankközi devizapiacon. Fél kettőre erősödött a nemzeti valuta, ekkor 267,90 forint volt egy euró.

A 269,25 forintos szint azt jelenti, hogy a közös európai valuta több mint két forintot erősödött a reggeli 267,00/10 forinthoz képest.

A forint árfolyama délután fél kettőre erősödött és elérte a 267, 90 árfolyamot.

A kereskedők szerint nagy volt a forgalom, a londoni bankok - főleg a JP Morgan Bankház - nagy összegű euró-vásárlásai is hozzájárulnak a forint gyengüléséhez.

Az állampapírpiac később kezdte el követni a forint gyengülését, de késő délelőtt már egyértelműen az eladások határozták meg a kereskedés irányát.

Faragó Ádámot, az Erste Bank kereskedője szerint a forint gyengülésére a jegybanki elnök szerdai nyilatkozata, és a lengyel zlotyi gyengülése is hatással volt.

A forint utoljára 2003. decemberében volt ilyen gyenge. Akkor a forint elleni spekuláció megszakítására a Magyar Nemzeti Bank 300 bázisponttal megemelte az alapkamatot.

Nem csak a forint, de a többi feltörekvő piaci valuta is gyengült az euróövezeti kamatok emeléséhez fűződő várakozások miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Láng Róbert, a Porfolio.hu elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Faragó Ádám, az Erste Bank kereskedõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást