Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A jegybank az inflációt figyeli, nem az árfolyamot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyelőre nincs különösebb veszélye az infláció emelkedésének, a jegybank ezért nem biztos, hogy túl érzékenyen reagálna a forint további gyengülésére - mondták magyar és külföldi szakértők a portfolio.hu konferenciáján.

Martin Blum, a BankAustria Creditanstalt ügyvezető igazgatója a magyar gazdaság ikerdeficitből való kilábalásának két módját látja: az egyik az, hogy az országnak szerencséje lesz, és tovább gyorsul az európai gazdasági növekedés, az Európai Központi Bank nem emel kamatot, és alacsonyak maradnak a kamatok Japánban és az Egyesült Államokban is.

Hozzátette: a másik megoldás az, hogy a választások után megalakuló kormány ésszerű kiigazító lépéseket tesz, amelyeket a piacok komolyan is vesznek.

Agata Urbanska, az ING Bank londoni elemzője viszont arra figyelmeztetett, hogy bárki is nyeri a parlamenti választást, az ősszel esedékes önkormányzati választások előtt politikai megfontolások miatt aligha számíthatunk arra, hogy konkrét lépéseket jelentsen be az új kormány.

Urbanska emlékzetetett viszont arra, hogy Brüsszel szeptember 1-jére várja Magyarország új konvergenciaprogramját, és ha az nem elég meggyőző, akkor az unió lépni fog, és megvonhatja a strukturális támogatások egy részét.

Urbanska arra is felhívta a figyelmet, hogy a forint gyengesége semmiképpen nem tekinthető regionális jelenségnek, és oka elsősorban az ikerdeficit, illetve az, hogy a külföldi befektetők kétségei egyre növekednek a közeli költségvetési megszorítást illetően.

A portfolio.hu rendezte konferencián Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója azt mondta: a jegybank nem elsősorban a forint éppen esedékes nominális árfolyama felett kíván őrködni, hanem a mindenkori inflációs célt tartja szem előtt.