eur:
395.64
usd:
371.94
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A Fidesz még ma ismerni akarja az államháztartási adatokat

A Fidesz felszólította a kormányt, hogy még a szerda esti miniszterelnök-jelölti vita előtt hozza nyilvánosságra az ország negyedéves pénzügyi, államháztartási adatait. A párt becslése 790-800 milliárd forintra teszi az államkassza első negyedéves hiányát. Kóka János gazdasági miniszter szerint a Fidesz retorikája a magyar munkahelyeket veszélyezteti.

Rogán Antal, az ellenzéki párt kampányfőnöke azt mondta: a kormánynak még a Gyurcsány-Orbán vita előtt nyilvánosságra kell hoznia az adatokat. Erre azért van szükség, hogy a vitán a két jelölt a valódi helyzet ismeretében tudja elmondani elképzeléseit, a választópolgárok pedig a tények ismeretében dönthessenek április 9-én.

A pénzügyminiszter válaszában közölte: az előírásoknak megfelelően egy hónappal a választás előtt közzétette a költségvetés helyzetéről szóló tájékoztatást a minisztériumok honlapján. Veres János hozzátette: a Fidesz négy évvel ezelőtt nem teljesítette ezt a kötelezettséget, helyette törvényt módosított.

A Fidesz 790-800 milliárd forintra teszi az államháztartás első negyedéves hiányát. Ezzel az éves hiánycél több mint 50 százaléka az első három hónapban teljesült - mondta Varga Mihály alelnök.

A jelentésben az ellenzéki párt kifogásolja, hogy a Pénzügyminisztérium a szokásos menetrendtől eltérően nem április 5-én, hanem csak a választások első fordulója után, április 10-én közli a hiányszámokat - mondta el Varga Mihály, aki szerint ha kedvező lenne a szám, akkor a kormány tartaná magát az eddigi gyakorlathoz.

A Fidesz becslése egyébként nagyjából megegyezik azzal az értesüléssel, amely a Világgazdaság című lap keddi számában a márciusi és a negyedéves hiánnyal kapcsolatban látott napvilágot.

A Világgazdaságban megjelentekre még kedden úgy reagált Molnár Albert, a pénzügyi tárca államtitkára, hogy az államháztartás éves hiánya a vártnak megfelelően alakul.

Varga: a hiány az egész gazdaságpolitikát minősíti

Varga Mihály Fidesz-alelnök szerint azonban a hiány jelenlegi mértéke minősíti a költségvetést és a tervezői munkát is. A gazdaságpolitika rossz pályán van, hiszen a kormány az elmúlt négy évben egyszer sem tudott megbirkózni a hiánnyal, rendre túlteljesültek ezek számok - vélekedett Varga Mihály.

A Fidesz terveiről szólva kifejtette: más gazdaságpolitikára van szükség, vissza kell térni arra a pályára, amely gazdaságfejlesztéssel, a hazai kis- és középvállalkozások támogatásával kíván több beruházást és munkahelyet létrehozni.

Kóka: a növekedést az export és a külföldi tőke hajtja

Kóka János ugyanakkor a Magyar Külgazdasági Szövetség közgyűlésén arról beszélt, hogy a kicsi és nyitott magyar gazdaság erőteljes növekedését kizárólag az export és a külföldi működőtőke-beruházások vezérelhetik.

A gazdasági miniszter úgy vélte, hogy ezért kifejezetten káros az országnak, amikor a Fidesz a választási kampányban luxusprofitról, az idegen, kizárólag profitjának repatriálásával törődő tőkéről és visszaállamosításról beszél. "Aki ilyeneket mond az a külföldi tőkét fenyegeti, és a magyar munkahelyeket veszélyezteti" - mondta a miniszter.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×