Egyre hosszabb az adósok listája

Infostart
2006. március 30. 14:44
Már háromszázezer ember szerepel a bankközi adóslistán. A rossz adósok száma 30 százalékkal nőtt egy év alatt. Szakértők szerint mégsem kell szigorítani a hitelnyújtás feltételein.

A BAR-lista élén az az ember áll, aki 16 vissza nem fizetett hitellel dicsekedhet. Ennyi helyről valószínűleg úgy kapott pénzt, hogy hamis adatokat adott meg a bankoknak, esetleg hamis személyi igazolvánnyal fordult hozzájuk - mondta az InfoRádióban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

Az is lehet, hogy a hitelt gyorsan, egymást követő napokon vette fel.
A 300 ezer rossz adósnak összesen 460 ezer tartozása van. Ez a szám 30 százalékkal magasabb, mint egy éve volt. Binder István szerint ennek ellenére nem kell szigorítani a hitelfelvétel feltételeit.

Sokan tartoznak kevés pénzzel

A tartozások többsége 100 ezer forint alatti, főleg személyi, vagy áruhitelekből származik. Emelkedett azok száma is, akik autóhitelük részleteit nem törlesztik rendszeresen. A több millió forintos lakáshitelek tulajdonosai általában rendszeresen fizetnek, mint ahogy azok is, akik jelzáloghitelt vettek fel.

A bankközi adóslistára azok kerülnek fel, akik legalább 90 napig késlekednek a törlesztő részlet befizetésével. A lakossági ügyfelek számára januártól kedvezően változtak a banki feketelista feltételei, így csak azok szerepelhetnek rajta, akik legalább a minimálbér összegével tartoznak.

Az ügyfelek jogorvoslati lehetőséggel is élhetnek, a pénzintézetnek pedig az adatok továbbítása előtt 30 nappal értesíteniük kell ügyfelüket, hogy felkerülnek a BAR-listára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást