Miért emelkednek ismét a benzinárak?

Infostart
2006. március 28. 16:02
A MOL szerdán öt forinttal emeli a benzin és három forinttal a gázolaj árát. Az áremelést a kőolaj emelkedő világpiaci árának, a forint gyengülésének és a dollár erősödésének az együttes hatása tette indokolttá - mondta az InfoRádiónak Losoncz Miklós, a GKI gazdaságkutató intézet kutatásvezetője.

Az utóbbi napokban emelkedett a kőolaj világpiaci ára, ezenkívül gyengült a forint árfolyama az euróval szemben, és további negatív fejlemény volt Magyarország szempontjából az, hogy a dollár erősödött az euróval szemben. Ez a három tényező a forintban kifejezett olajárakat megemelte, és valószínűleg ez tette szükségessé az újabb üzemanyag áremelést - mutatott rá Losoncz Miklós.

A gazdasági szakember szerint a magyar kiskereskedelmi árakban viszonylag gyorsan megjelenik a nemzetközi olajárak emelkedése, vagy a forint gyengülése, mivel a világpiacra nyitott, a nemzetközi folyamatokra érzékenyen reagáló szektorról van szó.

Nehezen megválaszolható kérdések

Inkább az a kérdés, hogy meddig maradhatnak fenn ezek a tényezők, várható-e a kőolajár visszaesése, várható-e a forint erősödése, és a dollár gyengülése az euróval szemben? - hangsúlyozta Losoncz Miklós, hozzátéve, hogy ezekre a kérdésekre nagyon nehéz ma válaszolni.

A szakértő szerint egyelőre nem túl bíztató a helyzet, hiszen a forint erőteljesebb visszaerősödése nem nagyon várható mostanában, és úgy tűnik, hogy a piacok a dollár erősödését várják.

A MOL legutóbb március 20-án bruttó 5 forinttal emelte a benzin nagykereskedelmi árát, míg a gázolaj árát legutóbb három hete emelte bruttó 4 forinttal, és akkor a dízel literenkénti átlagára 260 forint közelébe került.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Losoncz Miklós, a GKI kutatásvezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást