Tornacipő igen, bőrcipő nem

Infostart
2006. március 24. 11:54
Az Európai Bizottság csütörtökön védővámot fogadott el a kínai és vietnámi cipők dömpingje ellen, ám a francia cipőgyártók szövetsége máris elégedetlen a döntéssel.

Brüsszel indoklás szerint a döntés csupán "mérsékelni igyekszik azokat a károkat, amelyeket az európai bőrcipő-készítők elszenvedtek" - mondta Peter Mandelson, az unió kereskedelmi biztosa.

A korábbi hírekkel ellentétben a döntés csupán a bőrcipőkre vonatkozik, nem érinti a sportcipőket, amelynek gyártása az unióban a bizottság szerint elhanyagolható mértékű.

Nem vonatkozik az importvám a gyermekcipőkre sem, ugyanis a bizottság nem kívánta azt, hogy az intézkedés a legszegényebb rétegeket sújtsa.

Az importvám a brüsszeli döntés szerint április 7-től lép életbe. A kínai bőrcipőkre 19,4 a vietnámiakra pedig 16,8 százalékos vámot vetnek ki.

A vámokat viszont csak egy hathónapos időszak alatt, fokozatosan vezetik be, hogy elejét vegyék az árak hirtelen megugrásának.

A cipővámok távolról sem olyan szigorúak, mint azok az intézkedések, amelyekkel tavaly fenyegette meg az unió a kínai textilimportőröket, miután a kvóták 2005-ös eltörlése nyomán a kínai textil elárasztotta a piacot.

Az akkori fenyegetés hatására Peking vállalta, hogy 2007-ig önként korlátozza a kínai textilexportot.

A bizottság döntése ellen azonban máris tiltakozik a francia cipőipari szövetség. Szerintük ugyanis a gyermekcipők esetében tett kivétel miatt a kínai és vietnámi gyártók áttérnek ezekre a termékekre, és olyan európai cégeket tesznek majd tönkre, amelyeket eddig nem fenyegetett az ázsiai dömping.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást