Járai: jó ötlet a költségvetési tanács

InfoRádió / MTI
2006. március 24. 17:39
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint jó ötlet a Fidesz elképzelése a költségvetési tanács felállításáról, de a jegybanknak, illetve elnökének nem kellene részt vennie egy ilyen testület munkájában.

Járai Zsigmond MNB-elnök azt mondta, hogy a magyar költségvetés elkészítése és betartása olyan állapotban van ma, amely az Európai Unióban megengedhetetlen, ezért támogatja azokat a javaslatokat, amelyek ennek a helyzetnek a megváltoztatására irányulnak.

A jegybank elnöke azt mondta, hogy évek óta rendre óriási mértékben eltérnek a tényleges folyamatok a Parlament által elfogadottaktól, vagy az Európai Uniónak benyújtottaktól.

Járai Zsigmond emlékeztetett: a tavaly nyáron rendezett Közgazdász Vándorgyűlésen javaslatot tett egy, a költségvetést kemény keretek közé szorító törvénycsomagra, többek között az elfogadás előtt azt felülvizsgáló független bizottságra, ami lehet költségvetési tanács is.

Az MNB elnöke szerint a parlament elé benyújtott költségvetésnek a gazdasági folyamatok reális megítélésén kell nyugodnia, és ebben segíthetne a költségvetési tanács.

Az elnök úgy vélte: fontos lenne, hogy csak olyan költségvetés legyen benyújtható, amiben nincs elsődleges hiány, tehát a bevételek és kiadások egyensúlyban vannak.