Ne várjanak kedvező fordulatot a devizahitelesek!

Infostart
2006. március 23. 08:19
Úgy tűnik, hogy a jegybank hajlandó egy ideig tolerálni a forint jelenlegi gyengébb szintjét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az OTP bank Rt. elemzési központjának igazgatója.

"Az elmúlt időszakban elég mély nyomot és kemény emlékeket hagyott a 2003-as kamatemelés. Annak sokféle oka volt: részben a hitelesség megerősítése miatt is szüksége lehetett akkoriban a jegybanknak arra, hogy hirtelen és nagymértékben megemelje a kamatokat, és egészen mások voltak az inflációs kilátások rövid távon is. Ez a két dolog most nem így van" - közölte Vojnits Tamás.

A szakember hozzátette: a közelmúltbeli nyilatkozatokból a befektetők azt szűrték le, hogy a Magyar Nemzeti Bank adott esetben a korábbihoz képest gyengébb árfolyamot is hajlandó - legalábbis átmenetileg - tolerálni.

A devizahitelben eladósodottak számára tehát egyelőre nem jósol kedvező fordulatot a szakember.

"Nem vennék mérget arra, hogy a forint rövid távon képes lesz visszaerősödni a 250-es szint környékére" - fogalmazott Vojnits Tamás.

Nő az államháztartási hiány

Az államháztartási hiányról szólva az OTP Bank elemzési központjának igazgatója úgy vélekedett, hogy az az év végére megközelítheti a 2.000 milliárd forintot is.

Nagyon kemény figyelmeztetéseket kapott Magyarország az elmúlt időszakban az Európai Bizottságtól és a hitelminősítőktől, amelyek lényegében szeptemberig, a konvergencia program benyújtásáig adtak haladékot a kormánynak- vélekedett Vojnits Tamás, hozzátéve, hogy a befektetők és a külföldi elemzők fejében is nagyjából ez a határidő "ragadt meg".

A gazdasági szakember szerint azonban nem is feltétlenül a konvergencia program írott szövegére kíváncsi a piac.

A befektetők a választásokat követően rögtön az első legfontosabb nyilatkozatokból, intézkedésekből, gazdaságpolitikai műhelyek, intézmények vezetőinek a kinevezéséből már le fogják tudni szűrni, hogy milyen irányt valószínűsítsenek - mondta.

Az idei hiány szempontjából már nagy csodák nem lehetnek, a piac beépítette az árakba, hogy a hiány a GDP 8 százaléka, vagy annál magasabb is lehet. A jövő évi várakozások 6-6,5 százalékos GDP arányos hiányról szólnak - tette hozzá Vojnits Tamás.

Ebből az következik, hogy legalább 1,5-2 százalékpontos deficitcsökkenést vár el a piac 2007-re, és egy olyan költségvetést, amely ezt alátámasztja - mutatott rá Vojnits Tamás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Egyelõre tolerálja a forintgyengülést a jegybank
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Az államháztartási hiány megközelítheti a 2000 milliárd forintot is
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást