Járai: túl nagyok a jóléti kiadások

InfoRádió / MTI
2006. március 23. 18:31
A Magyar Nemzeti Bank elnöke a magas költségvetési hiányban látja a forint árfolyamingadozásának okát. Járai Zsigmond szerint a GDP mértéke nem indokolja a jóléti kiadásokat.

Járai Zsigmond 68 százalékos idei GDP-arányos államadósságot is elképzelhetőnek tart, ha a hivatalos állami költségvetésben nem szereplő tételeket is figyelembe veszik. A kormány 60 százalék körüli arányt prognosztizált korábban.

A Reuters brit hírügynökség tudósítása szerint az MNB elnöke azt mondta: túl nagyok a jóléti kiadások a GDP-hez mérten, beleértve a munkanélküli segélyeket, a szociális, a gyermekek után járó hozzájárulásokat, miközben az állam túl sok embert foglalkoztat és az adók behajtása nem elég szigorú.

Járai Zsigmond úgy vélte: ezt a helyzetet rejtegetés helyett fel kell tárni. A jegybank elnöke szerint a kampányoló magyar politikusoknak meg kell mondaniuk az embereknek, hogy túl magasak a jóléti kiadások és az állami foglalkoztatás, a fiskális problémákat meg kell kell oldani.

A pénzügyminiszter szerint nem veszélyes a magyarországi államadósság szintje.

Veres János azt mondta: Magyarországnak GDP-arányosan 57,7 százalékos államadóssága volt december 31-én, ami alacsonyabb, mint az Európai Unió 63 százalékos átlaga.

Hozzátette: az igazi problémát az jelenti, hogy Magyarország ma többet köl, mint amennyi a költségvetés éves bevétele.