Szakértők állami kézbe helyeznék a vízellátást

Infostart
2006. március 22. 13:53
A Víz Világnapja alkalmából közzétett jelentés szerint a vízellátást meg kell hagyni állami feladatnak, ugyanis a privatizált vízszolgáltatók a nyereséget fontosabbnak tartják a beruházásnál.

A World Development Movement szakértői szerint a megfelelő vízellátást a kormányok felelősségévé kell tenni, mert a magánkézben lévő vízellátók a profitra hajtanak rá, és ahol ezt nem remélhetik, ott többé nem fektetnek tőkét fejlesztésekbe.

A tanulmányt a londoni Greenwich Egyetem két szakértő munkatársa készítette. Rámutatnak, mennyire elhanyagolta a magánszektor a világ legszomjasabb vidékét, a Szaharai Afrika lakosságának vízellátását.

Az ENSZ szerint ott évi 20 milliárd dolláros beruházásra lenne szükség húsz éven át. A létező vízlelőhelyeket kellene kihasználni, de a magáncégeket nem különösebben érdekli a fejlesztés, mert nem látnak benne nyereséget - jelenti az InfoRádió angliai tudósítója.

Ami azt illeti, a magánszektor fokozatosan kivonul a fejlődő országok vízgazdálkodásából, ugyanis beruházásaik megtérülése érdekében magas vízdíjat szabtak, ami társadalmi elégedetlenséghez, vagy éppenséggel lázongáshoz vezetett.

A Szaharai Afrika helyzete tehát továbbra is katasztrofális. Angliában nem hal szomjan senki, de jelenleg ott is vízhiány fenyeget, ugyanis 1933 óta nem esett ilyen kevés csapadék az év ebben az időszakában. Máris öntözési tilalmat hirdettek és lehetséges, hogy időlegesen betiltják az autómosást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást