Ecostat: a kiigazítások éve lesz 2006

Infostart
2006. március 22. 11:38
Magyarországon a gazdasági növekedés továbbra is az uniós átlag fölötti lesz, de elkerülhetetlenek a kiigazító lépések - mondta el az InfoRádióban az Ecostat igazgatója. A gazdaságkutató intézet most hozta nyilvánosságra első idei prognózisát a 2006-2007-es időszakra.

Belyó Pál szerint bár a reálgazdasági folyamatok kedvezően alakulnak, és jók a növekedési kilátások is, a nemzetközi bizalom megcsappant a magyar gazdasággal szemben.

A választások után ezért mindenképpen szükség lesz határozott gazdaságpolitikával visszaszerezni a bizalmat - hangsúlyozta az Ecostat igazgatója.

Mindkét nagy párt programjában jelen van

A gazdaságkutató intézet vezetője azonban arra számít, hogy az államháztartással kapcsolatos lépések a vizsgált időszakban még nem mutatkoznak meg.

Belyó Pál elmondta: mindkét nagy párt programjában markánsan megjelenik a konvergencia-kritériumok teljesítésének szükségessége, ezért a választások után mindenképpen számítani lehet arra, hogy ennek megfelelően cselekszik majd a kormány.

Reális a 2010-es euró

Az euró bevezetéséről a szakember azt mondta: nem teheti meg az ország, hogy a szomszéd államokhoz képest jelentős késéssel vezeti be a közösségi valutát, ő a 2010 körüli dátumot reálisnak tartja.

Belyó Pál hozzátette: előrejelzésükben nem számítanak a forint tartós gyengeségére, év végére az euróhoz képest 250 körüli forintárfolyamot várnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Belyó Pál a gazdasági kilátásokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást