Az ÁSZ elnöke is támogatja Orbán javaslatát

Infostart
2006. március 22. 15:19
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke támogatná a Költségvetési Tanács felállítását. Az ötletet a Fidesz miniszterelnök-jelöltje vetette fel, annak érdekében, hogy a kormány és a parlament reális, betartható büdzsét alkosson.

Orbán Viktor egy néhány tagból álló testületet hozna létre, amelyben helyet kapna az Állami Számvevőszék elnöke is. A tanács különleges jogokat kapna, például a nem reális költségvetési javaslatot visszaküldhetné a kormánynak, majd a parlamentnek is.

Az ÁSZ elnöke az InfoRádióban azt mondta: a világ számos pontján működik ilyen testület.

Arra nem tudott választ adni, hogy alkotmányos-e, ha egy, a törvényhozástól független szervezet a parlamentnek visszaad egy javaslatot, de mint mondta, erre a jogalkotóknak kell megoldást találniuk.

Kovács Árpád elmondta: minden olyan kezdeményezést jónak tart, amely javítaná a büdzsét. Emlékeztetett arra, hogy a számvevőszék elnökeként már többször felhívta a figyelmet a költségvetés hibáira, amelyek utólag be is igazolódtak.

"Van indoka annak, hogy ezeket a figyelemfelhívásokat többnek tekintsük, mint egy pusztába kiáltott szó, amelyet a parlament udvariasan megtapsol" - jelentette ki Kovács Árpád.

Mint mondta: kézenfekvő lenne, ha a testület munkaszervezetét a számvevőszék adná.

Az elemzők is jónak tartják a fiskális tanács létrehozását

A Kopint-Datorg tudományos vezérigazgató-helyettese szerint is jó ötlet, ha a monetáris tanácshoz hasonlóan létrejön egy fiskális tanács.

Palócz Éva az InfoRádióban azt mondta: az Állami Számvevőszékkel szemben a testület folyamatosan ellenőrizhetné, hogy megvalósulnak-e a költségvetésben foglalt irányszámok. Ha nem, akkor pedig kötelezhetné a Pénzügyminisztériumot a büdzsé betartására.

Londoni elemzők is támogatják

A feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzők szerint, ha nem csak a választással kapcsolatos költségvetési félelmek enyhítése a célja, akkor jó ötlet a Fidesz elnöke által felvetett független költségvetési tanács létrehozása.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési és elemző részlege által kiadott gyorskommentárja pozitívnak minősítette az ötletet. A ház szerint a testület létrehozása fontos szerkezeti változást jelentene, ha megfelelő módon végrehajtják, és a tanács valóban "több lenne egyszerű gumibélyegzőnél".

Lehetséges, hogy a javaslat felvetésének célja csak a választások előtti költségvetési aggályok elsimítása, mégis, "legalább előkerült valamilyen pozitív költségvetési szerkezeti reformötlet" - olvasható a Goldman Sachs Londonban kiadott értékelésében.

Kuncze szerint Csillag István az ötlet kitalálója

"Örömmel látjuk, hogy a konzervatívok is figyelemmel kísérik Csillag István szakértő javaslatait, amelyek közül a közelmúltban a reális költségvetés-tervezést felügyelő testület felállítására irányuló ötletet tették magukévá" - jegyezte meg az SZDSZ elnöke.

Kuncze Gábor kitért arra, hogy szerinte helyes, ha Orbán Viktor "ismerkedik" a liberális gazdaságfilozófiával.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Palócz Éva a tanácsról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kovács Árpád a tanácsról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást