Ilyen is van: kevés a rum Kubában

InfoRádió / MTI
2006. március 21. 11:46
Rumhiány állhat elő Kubában, mivel egy év alatt mintegy 42 százalékkal esett vissza az előállított rum mennyisége, idén januárban már csak 248 ezer liter jutott a kubaiaknak, 200 ezer literrel kevesebb, mint egy éve.

A rumhiányt az elégtelen cukormennyiség okozza. Ennek előzménye, hogy Fidel Castro kubai államfő egy éve mondott beszédében meghirdette: eljárt az idő a cukoripar felett, a jövő a szolgáltatásoké, a korszerű és nagy hozzáadott értéket tartalmazó terméké.

A cukor nem más, mint a rabszolgaság és a tömeges írástudatlanság háromszáz éves korszakának jelképe - tette hozzá Kuba vezetője.

Bezzeg a fénykorban

A kubai cukoripar termelése az 1970-80-as években az évi 7 millió tonnát is elérte, az ágazat több mint 2 millió embernek adott munkát.

Az iparágat azonban erősen sújtotta a Szovjetunió megszűnése, hiszen az ország korábban a kubai cukor fő vásárlója volt.

Az 1990-es években már csak évi 4 millió tonna, 2003-ban már csak 2,5 millió tonna cukrot állítottak elő Kubában.

Az ágazat átalakítása jegyében 2002-től a gyárak felét bezárták, a cukornád-ültevények 62 százalékán más növényeket termesztenek, a dolgozók egy részét átképezték.

Elavult gyárak

Most azonban ismét nagy a sürgés a cukornádföldeken, hogy a cukor világpiaci árának emelkedéséből hasznot húzhasson az ország.

Az idén 1,5 millió tonna cukor előállítását tervezik, ebből 700 ezer tonnát belső fogyasztásra. Az elavult gyártókapacitás azonban kétségessé teszi ennek elérését.