Godzilla Prágában - több milliárd dolláros tét

Infostart
2006. március 21. 10:27
A japán Nomura cég három milliárd dollárt követel Prágától, amiért a cseh kormány nem védte meg bankjukat, az IPB-t az összeomlástól. Prága azzal vágott vissza, hogy több, mint öt milliárd dollárt követel a Nomurától, ugyanis szerintük ennyit veszített értékéből az állami pénzből szanált bank.

A bank-ügy - amely egyébként összegét tekintve Csehország eddigi legnagyobb csődje - 2000 júniusára nyúlik vissza, amikor az összeomlás szélén álló IPB bankot Milos Zeman kormányzása idején cseh kommandósok foglalták el. A japán Nomura cég szerint ezzel megakadályozták, hogy a bankot normális körülmények között talpra lehessen állítani.

Az IPB bankban akkor a Nomurának közel ötven százalékos részesedése volt, de a cseh kormány néhány hetes kényszerfelügyelet után eladta a pénzintézetet a CSOB banknak.

Három milliárd dollárt követelnek

A Nomura egy londoni döntőbíróságon kamatokkal együtt hetven milliárd koronát, vagyis közel három milliárd dollárt követelt a cseh államtól, amely szerintük nem védte meg a külföldi befektető pénzét. A londoni bíróság pénteken a Nomurának adott igazat, ám azt nem határozta meg, hogy mekkora kártérítés jár a japánoknak.

Vasárnap Jiri Paroubek cseh kormányfő még azt mondta, hogy kormánya esetleg hajlandó lenne egy jelképes összeget fizetni a Nomurának, Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter pedig azt nyilatkozta, hogy "az államnak nagy valószínűséggel a zsebébe kell nyúlnia".

A cseh állam visszaperel

Hétfőn viszont a cseh állam már egy párizsi bíróságon indított keresetet az IPB bank volt japán tulajdonosa ellen. A követelt kárösszeg 120 milliárd korona, vagyis 5,1 milliárd dollár, ugyanis Prágának ennyibe került az IPB szanálása.

A cseh sajtó egy része arról ír, hogy a japán Godzilla megtámadta országukat, más lapok viszont úgy vélik: az állam már eddig is 225 milliárd koronát volt kénytelen kifizetni három bank konszolidációjára, és valószínűleg ezt az ügyet sem ússzák meg további kiadások nélkül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást