Behozhatatlanná válhat az ország lemaradása

Infostart
2006. március 21. 15:27
A magyar gazdaság tartós növekedése érdekében hatékonyabb államra, a foglalkoztatottság és a termelékenység növelése érdekében adócsökkentésre, a munkaerő-tartalékok mozgósítására, valamint a hitelesség erősítésére van szükség - állapítja meg a Makroegyensúly és gazdasági növekedés című tanulmánykötet.

A tanulmányt a CEMI stratégiai tanácsadó és elemző cég kezdeményezésére készítették szakértők. A testület elnöke az InfoRádióban kifogásolta, hogy a pártok választási programjai igencsak elszakadtak a realitásoktól.

Csaba László szerint ha az államháztartási hiány ellen semmit nem tesz az újonnan alakuló kormány, akkor az akár a tervezett 1.500 milliárd forint kétszerese is lehet. Ha pedig a politikai szervezetek betartják ígéreteiket, akkor további 2.500-3.000 milliárd forinttal növelhetik a hiányt.

A testület azt javasolja az új kabinetnek, hogy elsőként saját kiadásait faragja le.

Változást várnak a kis- és közepes vállalkozások segítésében, az oktatást sokkal inkább a gazdaság igényeihez igazítanák, az adórendszer átalakításával pedig arányosabbá tennék a közteherviselést.

Jelenleg az adózók 44 százaléka minimálbéren van bejelentve, azaz a fennmaradó 56 százalék aránytalanul nagy terhet vállal.

Csaba László szerint, ha ezekről nem dönt az új kabinet, akkor behozhatatlanná válik az ország leszakadása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke 060321 GAZ1 járai Kj
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Csaba László közgazdász
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást