Energiaügyi csúcstalálkozó Budapesten

Infostart
2006. március 17. 17:11
Budapesten hét európai ország és az Egyesült Államok energiaügyekben illetékes miniszterei egyetértettek abban, hogy lehetőleg minél több forrásból kell biztosítani Európa energiaellátását, de a részletekben már korántsem teljes az egyetértés.

A találkozón a visegrádi országok energiaügyekért felelős miniszterei mellett részt vett Románia, Ausztria és Horvátország is, valamint az Egyesült Államok szakminisztere.

A szlovák tárcavezető a találkozón kifejtette, hogy országa az alternatív energiaforrások mellett elkötelezett az atomenergia hasznosítása mellett is. Céljuk, hogy befejezzék a mohi atomerőmű 3-as és 4-es blokkját.

Az osztrák miniszter viszont azt hangsúlyozta: Ausztria sosem fog atomerőművet építeni. Emlékeztetett arra az erőműre, amelyet 8 évig építettek, majd mikor 1978-ban elkészült, annyi aggály merült fel az üzembe helyezéssel kapcsolatban, hogy az osztrákok egy népszavazással elutasították azt.

A miniszter kijelentette: minden ország maga dönti el, hogy épít-e atomerőművet, arra azonban mindenkinek figyelnie kell, hogy ezek biztonságosan működnek-e.

Kóka János gazdasági miniszter, a találkozó házigazdája arra emlékeztette a résztvevőket, hogy az Európai Unió a következő 20 évben 1000 milliárd eurót költ az energiabiztonság növelésére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást