Magyar-román gazdasági kamara alakult

Infostart
2006. március 10. 16:51
Kolozsváron tartotta alakuló ülését a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara. A kamara munkája iránt egyelőre román oldalon nagyobb az érdeklődés.

Románia és Magyarország kapcsolataiban a legkönnyebb nyelv az üzlet nyelve - hangzott el Kolozsváron a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara alakuló ülésén.

A 25 tag által alapított kamara létrehozásáról még a tavaly októberi bukaresti román-magyar kormányülésen született elvi egyezség, a tényleges megalakításban azonban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) volt a kezdeményező fél.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta: ez az első, valamely más országgal közösen nyitott magyar kamara, de az előkészítés fázisában van már a magyar-horvát kamara, és a sort minden bizonnyal a magyar-orosz kamara folytatjai.

A Románia irányába történő nyitást Parragh László szerint nemcsak a két ország közötti élénk kereskedelmi-, hanem a történelmi és kulturális kapcsolatok is indokolták.

Az áruforgalom tavaly 28 százalékkal növekedett, az elmúlt években pedig mintegy 5.100 magyar vállalat fektetett be Romániában közel 900 millió dollárt.

A kamara megalakulását a magyar kormány 20 millió forinttal támogatta, az alapítók a román kormány támogatásában is reménykednek.

A kamara iránt egyelőre Romániában mutatkozik nagyobb érdeklődés, ezért máris kilátásba helyezték, hogy a kolozsvári székhely mellett Bukarestben is irodát nyitnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Parragh László a közös kamaráról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást