A MOL kevesli a szén-dioxid kvótát

Infostart
2006. március 9. 14:21
A Magyarország számára előírt szén-dioxid kibocsátási kvótákat még nem osztották ki a hazai vállalatok között, a MOL azonban attól tart, hogy a 2005-2007-es időszakra a szükségesnél több százezer tonnányival kevesebbre kap engedélyt. Ez pedig azt jelenti, hogy vagy a szabadpiacon vásárol kvótát, vagy a kibocsátás csökkentésére kell elköltenie több százmillió forintot.

A MOL egyik tanácsadója az InfoRádióban azt mondta: Magyarország a kvótából kevesebbet kapott, mint amennyire szüksége lenne.

Bár az illetékes állami szervek ezt még nem osztották szét, Rácz Sándor attól tart, hogy a magyar olajipari vállalat sok százezer tonnányival kevesebb szén-dioxidot bocsáthat ki a cég által termezettnél.

A vállalatnak így két választása marad. Vagy megvalósítja azokat a beruházásokat, amelyekkel csökkenthető a káros anyag kibocsátás, vagy kvótát vásárol.

Egy tonnányi kibocsátási lehetőség nagyjából 27 euróba kerül. Hosszútávon azonban a vásárlás a drágább megoldás. A szakértő azt reméli, hogy a fejlesztés nem kerül majd ennyibe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást