A magánnyugdíjpénztáraknak nyitniuk kell

Infostart
2006. március 8. 22:20
Míg az angolszász országokban vagyonuk 70 százalékát tartják részvényekben a magánnyugdíjpénztárak, Magyarországon ez az arány 10 százalék körül van.

A Winterthur nyugdíj üzletágának vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai alapján azoknak éri meg tőzsdei papírokba fektető magánnyugdíjpénztárat választaniuk, akik hosszú távon gondolkoznak.

Az angolszász országokban a 70 százalékot is meghaladhatja a részvények aránya a magánnyugdíjpénztárak befektetései között, de még a konzervatívabb Ausztriában és Svájcban is 35-40 százalék ez az arány.

A magyar pénztárak viszont csak alacsony kockázatot vállalnak, ezért magasabb hozamú kötvénybe, vagy állampapírba fektetik vagyonukat. A részvények aránya csak 10-15 százalék.

Zolnay Judit szerint nem elegendő kizárólag a magán-nyugdíjpénztári megtakarítástól várni a forrásokat ahhoz, hogy a nyugdíjas években is hasonló életszínvonalon éljenek a befizetők, mint aktív életükben. A szakember például az önkéntes pénztárakat ajánlja további megtakarításokhoz.

A vezérigazgató-helyettes szerint a magánnyugdíjpénztáraknak is nyitniuk kell a részvények felé. Hosszú távon ugyanis 5 százalékkal  magasabb hozamuk lehet a többi befektetéshez képest.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást