eur:
395.03
usd:
372.05
bux:
66385.52
2024. április 16. kedd Csongor

Államháztartási hiány: "nagyon nagy baj van"

Az államháztartás februári hiánya az előzetes adatok szerint a vártnál 3 milliárd forinttal alacsonyabb lett, Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint azonban az államháztartás helyzete így is rendkívül sötét képet fest.

A Pénzügyminisztérium saját előrejelzésénél csak egy "hajszállal" lett kisebb a hiány, 298 milliárd helyett 295 milliárd forint. Török Zoltán szerint azonban ez még mindig magasabb annál, mint amit az elemzők vártak.

"A piac hozzászokott ahhoz, hogy van egy pszichológiai menedzselés a Pénzügyminisztérium részéről, nevezetesen az, hogy hónapról hónapra vastagabban fog a ceruzája, egy kicsit nagyobb hiányt jelez előre, mint amennyire valóban számítani lehet. Ezért a piac szereplői az előre jelzettnél 30-40 milliárd forinttal alacsonyabb hiányt vártak. Ehhez képest elmaradt az adat" - mondta a Raiffesisen Bank elemzője.

Annak ellenére, hogy egyelőre tartja a kormány a tervezett államháztartási hiányt, Török Zoltán szerint a választások után el fog szállni a költségvetés.

"Nagyon nagy baj van"

"Ha a kormány tudja is tartani a tervezett költségvetési hiányt, akkor is nagyon nagy baj van, hiszen óriási a magyar államháztartás hiánya és hosszú ideig nem tartható ilyen magas szinten" - vélekedett az elemző, hozzátéve, hogy a hiány a legnagyobb veszély, ami a magyar gazdaságra, a pénzügyi és tőkepiacokra leselkedik.

"E miatt következtek be az elmúlt időszakban a hitelminősítés-romlások, és ezért helyeztek kilátásba különböző hitelminősítő intézetek, a Moody's és a Standard and Poor's a jövőre nézve további minősítés-rontást" - emlékeztetett Török Zoltán.

Az elemző szerint a pénzügyminisztériumi "pszichológiai menedzselés" ellenére a piaci szereplők a rendkívül sötétnek látják a teljes képet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×