Adóigazolás-hamisítás volt a sláger tavaly

Infostart
2006. március 7. 18:20
Tavaly csökkent az adó- és társadalombiztosítási csalások miatt indított büntetőügyek száma, a sláger a közokirat-hamisítás lett. Leggyakrabban a hitelkérelmekhez leadott hamis adóigazolás miatt indított eljárást az APEH. A rekord elkövetési érték tavaly 1,8 milliárd forint volt.

Az APEH 2005-ben 291-gyel több büntetőügyben tett feljelentést, mint az előző évben. Az adóhatóság által kezdeményezett eljárások száma összesen 1289 volt - mondta az InfoRádiónak az APEH jogi- és koordinációs főosztályának vezetője. Fekete Józsefné hozzátette: az elkövetési érték is kiugróan magas közel 28 milliárd forint volt.

A szakember szerint a bűncselekmény-kategóriákban azonban lényeges változás történt. Míg a korábbi években elsősorban adó- és társadalombiztosítási csalás miatt tett feljelentést az APEH, addig 2005-ben a "sláger" a közokirat-hamisítás és gazdálkodási kötelezettség elmulasztása volt, az adócsalások miatti feljelentések száma csökkent.

A hitelbírálat miatt

A közokirat-hamisításos eseteket többségében magánszemélyek követték el: hitelkérelem-elbíráláshoz adtak be hamis adóigazolást. Az APEH tapasztalatai szerint azonban a hivatalos papírokat nem otthon hamisították, hanem külön erre a tevékenységre alakult szervezetek végezték el a munkát.

Bár a fiktív számlázással kapcsolatban indított büntetőügyek száma is csökkent tavaly, Fekete Józsefné szerint még jelen van a probléma napjainkban is, és az elkövetési értékek emelkedtek.

Az APEH jogi- és koordinációs főosztályának vezetője elmondta azt is: a legnagyobb elkövetési értéket, 1,78 milliárd forintot tavaly egy adó- és tb-csalási fővárosi ügyben jegyezték fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást