GVH: zsákutca az árampiaci modell

Infostart
2006. március 2. 03:00
A villamosenergia-piac jelenlegi modellje "zsákutca" a Gazdasági Versenyhivatal elnöke szerint.

Nagy Zoltán elmondta: a most kialakítandó új modellben a szolgáltatóknak meg kell osztaniuk a hasznukat a fogyasztókkal. Hozzátette: A hivatal az uniós szervekkel közösen vizsgálja a jelenleg érvényben lévő áramvásárlási szerződéseket.

A régi modell, amely nem is olyan régi, hiszen csak 2003 óta működik, azért jelent zsákutcát, mert a piacszerű működést nem engedi meg, külön kezeli a közüzemi és a szabadpiaci versenyt - mondta Nagy Zoltán.

A Gazdasági Versenyhivatal elnöke szerint a kialakítandó új modell lényege az volna, hogy ne ez a kettős vertikum működjék, és lehetőség szerint a hosszú távú áramvásárlási megállapodások is átalakuljanak.

Bár az új modellben a szolgáltatóknak a versenyhelyzet miatt meg kell majd osztaniuk a hasznot a fogyasztókkal, mégsem várható az, hogy olcsóbb lesz az áram - tette hozzá Nagy Zoltán.

Magyarázatként hozzáfűzte: az olaj- és a gázárak függvényében az áram ára is mozoghat, és a jelenlegi tendenciák szerint inkább felfelé.

Az új modell elkészültéig azonban a jelenlegi helyzetben is van mit tennie a versenyhivatalnak.

A hosszú távú áramvásárlási megállapodások elemzése alapján jelenleg azon dolgoznak, hogy a kartellre és az erőfölénnyel való visszaélésre vonatkozó jogszabályok alapján eljárást indítsanak Magyarországon, és ezzel párhuzamosanaz uniós jogalapon is - mondta Nagy Zoltán.

A versenyhivatal elnöke szerint hasonló eljárásra volt már példa más tagországban is. Eredményként pedig azt várnák, hogy ha teljesen átalakítani nem is, de legalább fellazítani lehetne a szerződéseket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást