Kiket ellenőriz idén kiemelten az APEH?

Infostart
2006. március 1. 12:26
Az APEH által közétett, erre az évre vonatkozó ellenőrzési irányelvekből kiderül, hogy az adóhatóság idén elsősorban az evásokat és az építőiparban, valamint a gyógyszerforgalmazásban érdekelteket ellenőrzi kiemelten.

Az APEH szakmai elnökhelyettese szerint több tucat olyan terület van, melyekre idén kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság. Ilyenek az evások és az építőiparban, valamint a gyógyszerforgalmazás területén dolgozók - közölte Juhász István.

Kiemelt ellenőrzésre számíthatnak a számítástechnikai eszközök és mobiltelefonok gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégek is.

Az adóhivatal által közzétett jövedelmezőségi vagy eredményességi mutatókról szólva a szakmai elnökhelyettes elmondta: korábban ezek csak az egyéni vállalkozásokra vonatkoztak, de ez nem váltotta be az APEH reményeit.

Ezért az idei évtől egyfelől csak néhány kiemelt szakmára koncentrálnak, ilyen az építőanyag-kereskedelem, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás és a személygépjármű-javítás. Másfelől immár a társas vállalkozásokra is kiterjesztik a döntés hatályát.

Az APEH ezentúl megyénként határozza majd meg az elvárt jövedelmezőséget. "Természetesen minden vállalkozásnak jogában áll akár veszteségesen is gazdálkodni, de hosszú távon nem nagyon fogadható az el, hogy a vállalkozás csak veszteséget mutat ki" - fogalmazott Juhász István szakmai elnökhelyettes.