Éttermeket zár be a McDonald's

Infostart
2006. március 1. 10:48
Huszonöt éttermét kellett bezárnia a McDonald's-nak. A vállalat azért kényszerült erre a lépésre, mert minden jel szerint az emberek már kevésbé rajonganak a színes gyorséttermekért és az ott kapható hamburgerekért. A multinacionális vállalat profitja összesen 22 millió fontot esett vissza a világon 2005-ben.

A bezárással együtt további félszáz saját tulajdonú éttermet ad franchise rendszerbe a cég, néhány hónappal azután, hogy a vállalat fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte.

A lánc igen népszerű volt Nagy-Britanniában az elmúlt bő 30 évben, amióta megnyitotta első éttermét. Mára csaknem 1200 helyen képviselteti magát a szigetországban.

Super Size Me: nem tett jót

De a világ legnagyobb gyorsétteremláncára is nagy nyomást gyakorolnak az egészségtelen táplálkozás támadói. Nemrég egy amerikai film, a Super Size Me témáját is az adta: milyen hatással van az emberre, ha egy hónapon át az étterem szendvicseit eszi.

Az utolsó éves adataik szerint a saját tulajdonban lévő európai éttermek bevétele az elmúlt évben majdnem 1 százalékponttal estek, és 14,9 százalékot tettek ki 2005-ben.

A vállalat mindezt a gyorséttermek közötti erős versennyel, és a gyengülő fogyasztással magyarázza. A vállalat új európai vezetője egy újfajta kávéval és szendviccsel próbálná növelni a bevételt.

Főleg franchise-ban működik

A McDonald's-nak 31 ezer étterme van világszerte. Ebből 8 ezer van a saját tulajdonában, a többit független vállalkozók üzemeltetik franchise rendszerben, azaz jogdíjat fizetnek a márkáért. Nagy-Britannia igen fontos a vállalat számára, mivel Franciaországgal és Németországgal együtt a termékeik harmadát itt adják el a világon.

Az étterem a 90-es években kezdett veszíteni népszerűségéből, köszönhetően két aktivistának, aki a többi mellett a gyorséttermet bíráló röplapokat osztogattak, és egy 314 napon át tartó vizsgálat után bírálták a McDonald's technikáját.

Az amerikai vállalat 2003-ban szenvedte el a legnagyobb veszteséget Nagy-Britanniában, akkor az adózás előtti eredménye csaknem 84 millió fontról 24 millióra esett vissza.