Demján: jobb lett volna, ha összeomlik a gazdaság

Infostart
2006. február 28. 15:57
Káros volt a Bokros-csomag, mert nélküle már 1996-97-ben összeomlott volna a magyar gazdaság, így nem lehetett volna máig halogatni a szükséges reformokat - jelentette ki Demján Sándor, a Vállakozók és Munkaadók Országos Szövetségének elnöke az amerikai, a brit és a kanadai kereskedelmi kamara által szervezett üzleti fórumon.

A tavaly az Ernst and Young nemzetközi tanácsadó cég által az év üzletemberének választott Demján Sándor tíz pontban foglalta össze a Vállakozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) elvárásait a hazai gazdasági és politikai élettel szemben.

A program lényege, hogy képzett munkaerőre és versenyképes adórendszerre van szükség, elő kell segíteni, hogy a munkavállalók legalább a bruttó bérük felét megkapják, ne csak az egyharmadát, mint jelenleg.

Demján Sándor szerint növelni kell a szakszervezetek szerepét, és négy évre szóló, kiszámítható gazdaságpolitikát kell hirdetni, bármelyik párt is alakít kormányt.

A Trigránit Rt. elnök-alapítója hangsúlyozta: fejleszteni kell a külpiacokat, mert a magyar gazdaság exportorientált. Emellett sürgős a közigazgatás reformja, valamint az oktatás-szakképzés átalakítása.

A VOSZ elnöke elengedhetetlennek nevezte a kis- és középvállalkozások támogatását, amelyet szerinte nem ingyenes tőkejuttatással, hanem kedvezményes kamatozású kölcsönökkel kell megtenni.

Emellett szigorítani kell a fizetési fegyelmet, és rendezni kell a körbetartozások problémáját - tette hozzá az üzletember.

Ártott a Bokros-csomag

Demján Sándor beszéde végén azt mondta: mindig egyetértett a Bokros Lajos által bevezetett szigorú programmal, most azonban úgy látja: a Bokros-csomag hátrányt jelentett Magyarország számára, enélkül ugyanis már 1996-97-ben összeomlott volna az ország gazdasága, és ezáltal elkerülhetetlenek lettek volna a reformok.

A Bokros-csomag végeredményben csak elodázta a halaszthatatlan reformlépéseket - hangsúlyozta a VOSZ elnöke.

Befektetői kivonulás?

A konferencián felszólalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke, az építőipari vállalkozások, valamint a kiskereskedelmi szektor képviselője is.

Õk egyebek közt kiszámítható gazdaságpolitikát, az állam példamutatását - például a körbetartozások rendezését -, valamint a kormányzati elhatározást hiányolták, ami szerintük ahhoz vezethet, hogy a befektetők nem várják meg az új kormány intézkedéseit, és már korábban kivonulnak a pénz- és tőkepiacokról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló a szakmai szervezetek álláspontjáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Összefoglaló Demján Sándor véleményérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást