Az állam 50 milliárdnyi áfával tartozik?

Infostart
2006. február 28. 12:43
Szakértők 40-50 milliárd forintra becsülik azt az összeget, amellyel tartozhat az állam az adózóknak a tavaly év végéig hatályban lévő áfa-arányosítási jogszabály miatt.

Az ára-arányosítási jogszabály változása miatt az adózók több tízmilliárd forintot nem igényelhettek vissza tavaly év végén. A törvény szerint az a cég, amely állami támogatásban részesült, nem vonhatta le az összes, egyébként levonható áfáját.

A szakértők még tavaly tavasszal felhívták a figyelmet arra, hogy a hazai jogszabály ellentétes az unió 6-os direktívájával. Az európai bíróság tavaly ősszel egy, a magyarhoz hasonlító spanyol jogszabály esetében jogellenesnek minősítette az állam gyakorlatát, és az adózónak adott igazat.

Ellentétes az uniós joggal?

Adószakértők szerint éppen ezért a magyar jogszabályok is ellentétesek voltak az uniós joggal, és az áfa a magyar vállalkozóknak is visszajár, egészen a 2004. májusi csatlakozás időpontjáig. A Pénzügyminisztérium elismerte a hibát, és ez év január elsejétől rendezte a jogszabályt, azt azonban nem ismerik el, hogy a törvényt visszamenőlegesen kellene módosítani.

Az az adózó, aki az európai bíróság döntésének megfelelően jár el számíthat arra, hogy az adóhivatal bírságot vet ki rá, és csupán bírósági perrel próbálhatja a saját vélt, vagy valós igazát bizonyítani.

Rossz lenne a költségvetésnek

Szakértők szerint az sem biztos, hogy a bíróság egy magyar per esetében is a spanyolhoz hasonló döntést hozna. Az európai bíróságon ráadásul terjed az a gyakorlat, hogy egy ítélet hatálya nem visszamenőleges.

Ebben az új szemléletben nem kis szerepe van annak, hogy egyes perek esetében - ilyen például a magyar helyi iparűzési adó esete - egy, az adózónak kedvező, és visszamenőleges hatályú ítélet az egyes tagállamok költségvetését súlyosan megterhelheti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást