A magyar agyak külföldre tartanak

Infostart
2006. február 27. 18:09
Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint Magyarországon 2002 és 2004 között folyamatosan csökkent a kutatás-fejlesztésben főállásban dolgozók száma. A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezetének titkára szerint a fiatal kutatók kénytelenek külföldre menni.

Révész Márta az InfoRádióban elmondta: a főállású kutatók létszáma évek óta folyamatosan csökken, kezdetben még a számítógépek elterjedése miatt, manapság azonban már anyagi okok vannak a háttérben.

A 2002 szeptemberit leszámítva a közalkalmazotti béremelés fedezetét például a kutatóintézetek soha nem kapták meg teljes egészében - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Révész Márta közölte: a fiatal kutatók az intézetekben doktoranduszként vagy mint posztdoktori ösztöndíjjal rendelkezők "fordulnak elő"; de miután nincs esélyük arra, hogy kutató- vagy felsőoktatási intézetben állást kapjanak, ezért csak külföldön tudnak elhelyezkedni.

A szakszervezeti titkár szerint ennek a trendnek előbb-utóbb meg kell változnia, mert hatékony kutatás-fejlesztés nélkül nem lehet fejleszteni a gazdaságot sem.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást