Etikai kódexek az élelmiszeriparban

Infostart
2006. február 23. 13:14
Az élelmiszeripar szereplői támogatják a földművelésügyi tárca kereskedelmi etikai kódexét - mondta az InfoRádiónak a minisztérium szóvivője, miután az Országos Kereskedelmi Szövetség bejelentette: nem írja alá a tárca által kidolgozott dokumentumot, ehelyett saját szabálycsomagot állít össze a tagszervezeteknek. Dékány András szerint a kettő megfér egymással.

Nagyon sok jelzés érkezett az elmúlt években a földművelésügyi tárcához azzal kapcsolatban, hogy a termelők nem kapják meg időben a pénzüket a feldolgozóktól, vagy a kereskedők nyomott árakat alkalmaznak, és emiatt a feldolgozóipari cégek is csődközeli helyzetbe kerülnek - mondta Dékány András szóvivő.

Hozzátéve: ezeket a problémákat valamilyen módon rendezi kell.

A tárca a megoldást egy etikai kódexben látja, amelyet senkinek nem kötelező aláírnia, de a szóvivő szerint sok termelő és feldolgozó jelezte: csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Dékány András szerint hasonló a helyzet a kereskedelemben is: a kereskedők közül is sokan készek aláírni a tárca etikai kódexét, annak ellenére, hogy a szektor viszonylag nagy részét lefedő Országos Kereskedelmi Szövetség kijelentette: nem ámogatja a dokumentumot.

A földművelésügyi tárca szóvivőjének szavaiból kiderült: nem valamiféle versengésről van szó az etikai kódexek esetében.

A kereskedelmi szövetség nemcsak az élelmiszerkereskedőkre, hanem a teljes kereskedelmi szektorra vonatkozó kódexet készít. Erre pedig a tavaly ősszel elfogadott kereskedelmi törvény kötelezi. Így a tárca és a szövetség kódexe jól megfér majd egymással - mondta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást