Rontott a magyar besoroláson a Moody's

InfoRádió / MTI
2006. február 22. 19:04
Az eddigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását a Moody's.

A nemzetközi hitelminősítő a romló költségvetési helyzetre hivatkozott, és arra, hogy egyelőre egyik nagy párt sem mutat elkötelezettséget a közfinanszírozási rendszer reformjára.

A cég szerint Magyarország legkorábban a következő évtizedben lesz képes teljesíteni a maastrichti kritériumokat.

Veres János pénzügyminiszter a közlésre reagálva azt mondta: Magyarország tavaly teljesítette a költségvetési törvényben rögzített hiánymutatókat, beleértve a pénzforgalmi és az eredményszemléletű deficit mértékét is.

Domokos László, a Fidesz gazdasági programszóvivője közleményében úgy reagált: egyre világosabb, hogy a magyar államháztartás helyzete tarthatatlan, ezért olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely képes ismét fejlődő pályára állítani az országot.

Nem sokkal korábban a másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's is negatív kilátást adott a magyar adósságra, a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings pedig tavaly decemberben vissza is minősítette a közepes befektetői sávba Magyarországot.