Õsztől radikális adóemelés várható?

Infostart
2006. február 22. 07:10
Adóemelésekre és az államháztartás rendbetételére lesz szükség a parlamenti választások után - mondta el az ICEG Európai Központjának igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Gáspár Pál közölte: az adóemelés és az államháztartás rendbetétele elengedhetetlen az euró 2010-ben történő bevezetéséhez.

A hivatalos államháztartás hiánycél GDP-arányosan 4,7 százalék; az ICEG Európai Központ előrejelzése ugyanakkor 7,5-8 százalékkal számol.

A szervezet Európai Központjának igazgatója azt mondta: emiatt 3 százalékpontos kiigazításra lenne szükség, az idő rövidsége miatt 1,5-2 százalékpontost tart elképzelhetőnek és egyben szükségesnek.

Adóemelés és strukturális reformok

A megtakarítás forrásairól Gáspár Pál kijelentette: középtávon a strukturális reformokkal lehet a legtöbbet elérni; rövidtávon adóemelésekre és a kiadások, működési költségek fűnyíróelv-szerű visszafogására lehet számítani.

Bár ezzel ellentétes lépések és ígéretek történtek, bevételekhez jutni elsősorban a közvetett, a forgalmi és a fogyasztási típusú adók, például az áfa emelésével lehet - tette hozzá az ICEG Európai Központjának vezetője.

A szakember szerint ugyanakkor számolni kell az őszi önkormányzati választásokkal; így elképzelhető, hogy idén csak a kezdeti lépések történnek meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gáspár Pál az adóemelésekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gáspár Pál az államháztartási konszolidációról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást