Lejárt az újabb határidő a Microsoft-ügyben

Infostart
2006. február 16. 10:30
Éjfélig kellett volna kiadnia a Microsoftnak azokat az adatokat, amelyek segítségével üzleti riválisai a Windows operációs rendszerrel kompatibilissé tehetik saját fejlesztésű programjaikat. Az adatok kiadásáról még 2004 tavaszán döntött az Európai Bizottság, amely szerint a számítástechnikai óriáscég ezt a mai napig nem teljesítette. A Microsoft azonban azt mondja: a bizottság egyszerűen el sem olvasta az eredeti határidőre leadott dokumentáció egy részét.

A Microsoft szerint az Európai Bizottság nem vette figyelembe az eredeti határidőre - 2005. december 15-re - átadott adatok egy részét, amikor december végén kiadta kifogásait tartalmazó nyilatkozatát.

Az Európai Bizottság azonban azt mondja: a dokumentációt nem december 15-én, csak december 26-án kapták meg, azután, hogy már kiadták az elmarasztaló nyilatkozatot.

Bár az újabb, 2005. december 15-ről idén február 15-re halasztott határidő is lejárt, az EU által indított tröszt-ellenes ügynek koránt sincs még vége: a vita a Microsoft által kezdeményezett meghallgatáson folytatódik majd, amely az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint valószínűleg az elkövetkező hetekben létre is jöhet.

A bizottság a meghallgatást követően dönt majd arról: kiszabja-e a már korábban kilátásba helyezett büntetést a Microsoftra. Az uniós szerv közleménye leszögezi: "természetesen az Európai Bizottság lesz az, aki eldönti, hogy a Microsoft eleget tett-e a 2004. márciusi döntésnek, és nem a Microsoft."

A kilátásba helyezett büntetés összeg napi 2 millió euró.