Trükköznek az evások

Infostart
2006. február 15. 10:00
Kiemelten ellenőrizte az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény hatálya alá tartozókat tavaly az adóhivatal. Az adóformát jogszerűtlenül választókat visszamenőleges hatállyal más adókörbe sorolták, és számos adóelkerülési trükköt is lelepleztek - mondta el az InfoRádióban az APEH alelnöke.

Juhász István közölte: vizsgálták az evás vállalkozások költségelszámolását, valamint az, hogy jogszerűen választották-e az eva jogalanyiságot.

Utóbbival kapcsolatban a jellemző hibák közé tartozott a 25 millió forintos értékhatár túllépése, illetve a köztartozások felhalmozása.

Az is előfordult, hogy a vállalkozás céljaira lakossági folyószámlát használtak, holott az előírások szerint pénzforgalmi bankszámlát kell létrehozni - hangsúlyozta az adóhivatal alelnöke.

Juhász István hozzátette: ha valaki nem választhatta volna az evát, vagy ki kellett volna jelentkeznie, például értékhatár-túllépés miatt, akkor az adóhatóság visszamenőleges hatállyal más adózási körbe sorolja át.

Más jellegű probléma, amikor egy vállalkozás jogszerűen választotta az evát, de tevékenysége során problémák adódtak, például elmulasztotta a számla-, nyugtaadási kötelezettséget - mondta el az APEH alelnöke.

Juhász István szerint bevett trükknek számít, hogy egy eva-alany két vállalkozást működtet; az egyikben a költségeket számolja el, így az eredményt nullára viszi, míg az evás cégben a bevételeket számolja el, így tiszta bevételhez jut.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást