Oroszország vezeti az amerikai kalózlistát

Infostart
2006. február 14. 13:52
Az IIPA amerikai szerzői jogvédő szervezet szerint Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést az amerikai szerzői jogokra. A szervezet adatai szerint a szoftverek, zene és filmek lopása tavaly 1,76 milliárd dollár kárt okozott az amerikai kiadóknak.

Az IIPA most nyilvánosságra hozott adatai szerint Oroszországban tavaly 85 százalékos volt a kalózszoftverek aránya, ezzel az ország a kalózlista élére került, egyedüli kiemelt országként.

Ugyanakkor Kína, ahol az illegális szoftverek aránya 88 százalék és a szervezet becslése szerint 2,36 milliárd dollárnyi kárt okozott az Egyesült Államoknak, csupán a különös figyelmet érdemlő országok tizenhatos listáján van rajta.

A szervezet jelentésében külön kiemeli a www.allofmp3.com internetes oldalt, amely ellen az orosz kormány nem lép fel kellő eréllyel.

Az IIPA szerint az orosz hatóságok elnéző magatartása veszélybe sodorhatja az ország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

Az IIPA azt kéri Washingtontól, hogy az Egyesült Államok szüntesse meg azt az évi 400 millió dollárra rúgó kedvezményt, amelyet Oroszország élvez bizonyos fémipari termékek amerikai bevitelében.