Elkerülhetetlen gázáremelés?

Infostart
2006. február 8. 12:30
Az Európai Bizottság elvárásai miatt az új kormánynak sürgősen konkrét lépésekkel alátámasztott felzárkózási programot kell bemutatnia. Elemzők szerint bevételnövelő és kiadáscsökkentő lépésekre egyaránt szükség lenne.

A 2006-os év gazdaságpolitikai szempontból a parlamenti választások miatt eleve két szakaszra osztható. Markáns politikai lépések megtétele a választások előtt már nem várható, holott az államháztartási hiányt mérsékelni kell. A GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgató-helyettese, Karsai Gábor az InfoRádióban korábban azt valószínűsítette, hogy a kiigazítás részeként a kormány a gáz árát emelni fogja.

Karsai Gábor elmondta, hogy a magyar lakossági gázár jóval elmarad az uniós országokétól.

A Raiffeisen elemzője nagyobb esélyt lát a kiadáscsökkentésre, mint a központi bevételek növelésére, ami adóemelésekkel járna. Török Zoltán szerint a kiadáscsökkentéshez elsősorban az államigazgatási, azon belül az önkormányzati rendszer átalakítása szükséges.

Török Zoltán szerint az önkormányzati rendszer átalakítása – a helyhatósági választások miatt –ősznél előbb biztosan nem kezdődik el. Az elemző más területeken nem számít gyors eredményre, már csak azért sem, mert a környező országokhoz képest messze Magyarországon a legerősebb az állami centralizáció.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elemzõk az új kormány lehetséges kiadáscsökkentésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást