Jön a hideg - megint átállnak a nagyfogyasztók

Infostart
2006. február 6. 15:14
Földgázról alternatív tüzelőanyagra állt át ismét hétfőn reggel több nagyfogyasztó a Földgázszállító Rt. kérésére. A társaság az idén harmadik alkalommal rendelt el átállást kereskedelmi partnereinek.

A Földgázszállító Rt. 34 nagyfogyasztóval kötött olyan szerződést, amely alapján kérésére a cégeknek meg kell szakítaniuk földgázfelhasználásukat és alternatív tüzelőanyagra kell áttérniük. Az rt. a legutóbbi alkalommal január 31-én oldotta fel korlátozását a földgázfelhasználásra vonatkozóan.

Az ország földgáz-fogyasztása hétfőn várhatóan 81-83 millió köbméter körül alakul, mínusz 8 Celsius fokos napi középhőmérséklet mellett. Vasárnap 76 millió köbméter földgáz fogyott, a középhőmérséklet mínusz 5 Celsius fok volt.

Keleti oldalról, Beregdarócnál várhatóan 29 millió köbméter földgáz, az osztrák átadó állomáson pedig 9 millió köbméter földgáz érkezik Magyarországra hétfőn. Az importot a belföldi termelésből kiegészíti 9 millió köbméter, továbbá a tározók napi 47,5 millió köbméteres maximális kapacitása - olvasható a közleményben.