Az ÁAK 1,942 milliárd eurós kötvényt bocsát ki

Infostart
2006. február 1. 15:04
Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. 1,942 milliárd euró (mintegy 500 milliárd forint) értékű kötvényt bocsát ki várhatóan ez év március végéig, amiből 214 kilométer hosszú gyorsforgalmi út és két Duna-híd valósulhat meg - mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vagyongazdálkodási főosztályának vezetője.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén a főosztályvezető elmondta: a kibocsátás feltétele, hogy a Magyar Állam és az ÁAK Zrt. között létrejöjjön a 75 évre szóló úgynevezett programút szolgáltatási szerződés.

Ennek alapján a 317/2005-ös kormányrendeletben felsorolt gyorsforgalmi útszakaszok, azaz programutak magántőke bevonásával, piaci forrásból finanszírozni kívánt közbeszerzésére, megtervezésére, finanszírozására, megépítésére, felújítására, üzemeltetésére, fenntartására, és hasznosítására vonatkozó jog az ÁAK Zrt.-t illeti meg.

A gazdasági bizottság 15 kormánypárti és 12 ellenzéki szavazat mellett általános vitára bocsátotta azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely felhatalmazást ad a gazdasági és közlekedési miniszternek a programút szerződés megkötéséhez.