Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Reszkethetnek a kőművesek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az adóhivatal teljesítette a tavalyi célját. 208 milliárd forintnyi adókülönbözetet állapított meg és szedett be, 26 százalékkal többet, mint 2004-ben.

Szikora János, az adóhivatal elnöke elmondta: idén az egyik legjelentősebb feladat az egyéni járulékszámla bevezetése.

Idén május 12-étől csaknem 50 ezer adózónak minden foglalkoztatottjáról havonta kell bevallást adni, feltüntetve a jövedelemmel és annak közterheivel kapcsolatos adatokat. Jövőre ez már 1 millió vállalkozást érint.

Az elnök szerint idén növekedhet azok száma, akik adóhivatali adómegállapítást kérnek. Tavaly még csak 10 ezren tették ezt.

A kiemelt adónemekben, amelyek az összadóbevétel 90 százalékát adják, 2005-ben 7,2 százalékkal több befizetést teljesítettek az adózók, míg a visszautalások összege 11 százalékkal emelkedett.

Az APEH által kezelt bevétel tavaly 6.631,9 milliárd forint volt, az államháztartás adójellegű bevételeinek 81 százaléka.

2005-ben 5,2 millió adóalanyt tartott nyilván a hivatal. Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá 97 ezren tartoztak.

December végével mindössze 101 adózó jelentkezett ki ebből a körből, ugyanakkor további 10 és fél ezren választották 2006-ra az eva szerinti adózást.

Az idei évben nem változnak jelentősen az ellenőrzési irányelvek - mondta az InfoRádiónak az adóhivatal ellenőrzési főosztályának vezetője.

Hajdú Miklósné hozzátette: továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az adóhatóság jelenlétének fokozására, illetve az építőipari cégek, az evás vállalkozók és a színlelt szerződések vizsgálatára.

Hajdú Miklósné elmondta: vizsgálják az építőipart, ahol egyes hírek szerint nagy növekedés volt, ugyanakkor a bevallások nem ezt tükrözik.

Idén nagy figyelmet kapnak még a kereskedelmi szálláshelyek fenntartói és az autójavítók üzemeltetői is.