A Gazprom szerint Ukrajna megcsapolja a gázvezetéket

Infostart
2006. január 28. 00:50
A Gazprom szerint Ukrajna öt nap alatt mintegy 400 millió köbmétert vett el az Európának szánt orosz tranzitgázból.

Az ukrán gázlecsapolás napi 80 millió köbméter. Ez a Németországnak szállított háromnapi gáz mennyiségének felel meg – jelentette be Szergej Kuprijanov, az orosz gázmonopólium szóvivője.

Csütörtökön a Gazprom 326 millió köbméter eltulajdonított gázról beszélt, elmarasztalva Ukrajnát, amiért az egyetlen olyan tranzitországnak bizonyult, amely durván megsértette a gázüzletvitel szabályait.

Alekszej Ivcsenko, az ukrán gázszolgáltató, a Naftohaz csütörtökön elismerte, hogy a hideg okozta túlfogyasztás miatt több gázt vettek el a szerződéses mennyiségnél, de jelezte: Ukrajna a többletfogyasztás árát is kifizeti.

Pénteken az orosz gázt használó országok közül több kénytelen volt ismét csak alacsonyabb szállítási mennyiségekkel beérni.

A legsúlyosabb helyzet Grúziában volt, ahol iskolák és üzemek maradtak zárva a gázhiány miatt. A gázellátás zavaráért egy eddig nem tisztázott eredetű dél-oroszországi vezetékrobbanást okolnak.

Ugyanakkor Olaszországban is csökkentették a hivatalok, gyárak és lakónegyedek fűtését energiatakarékossági okokból. Az olasz ipari miniszter pénteken válságtanácskozásra Moszkvába utazott, ahol az orosz energiaügyi miniszterrel tárgyal.

Olaszország egyúttal felszólította Ukrajnát, hogy szüntesse be a tranzitvezeték megcsapolását.

Lengyelországba a héten a szokásos mennyiségnél közel 40 százalékkal kevesebb orosz gáz érkezett, az ipari fogyasztók számára korlátozásokat vezettek be.

Törökországban ugyancsak több mint 20 gyár számára kellett gázfogyasztási korlátozást elrendelni.