Veres az önkormányzati hitelekről

Infostart
2006. január 26. 17:11
Állami garanciavállalással juthatnak hitelhez az önkormányzatok - mondta a pénzügyminiszter. A körbetartozásokról még nem beszélt Veres János.

Jóllehet, a tájékoztató eredeti napirendjében a körbetartozások kérdésköre is szerepelt volna, a pénzügyminiszter erről csak néhány nap múlva ad tájékoztatást.

Veres János elmondta: január elsejétől olyan lehetőség nyílt meg a helyi önkormányzatok hitelfelvételében, amely eddig hiányzott a hazai pénzügyi szolgáltatások palettájáról.

Hangsúlyozta: az állami garanciavállalás elsősorban a kisebb önkormányzatok helyzetét könnyítheti meg.

Az elmúlt két évben az Európai Fejlesztési Bankkal tárgyalt erről a pénzügyi tárca. A hitelt részben európai fejlesztési banki forrásokból, részben pedig a Hitelgarancia forrásainak felhasználásával adják.

Az önkormányzatok hitelfelvételének könnyítése mellett eredetileg a körbetartozások problémájáról, illetve ennek kezeléséről is tájékoztatást ígért a pénzügyi tárca.

Az országgyűlés decemberben elfogadta azt a javaslatot, hogy a Hitelgarancia Rt januártól készfizető kezességet vállaljon a kis- és középvállalkozások faktoring-szerződésé esetében a fizetési kötelezettség 80 százalékát garantálhatja a Hitelgarancia Rt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Veres János az önkormányzati hitelekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást